Jira ICT wint MKB Beste Choice Award - Magento Workshops 2010
Jan
18

Van VirtueMart naar Magento

Jira ICT begon jaren geleden toen Joomla nog Mambo heette. In die tijd kregen we diverse vragen binnen voor het neerzetten van een webshop en de juiste tool was in die tijd VirtueMart. We liepen hierbij gauw tegen beperkingen aan (en we gruwelen van zogenaamde spaghetti-code), dus de komst van Magento zagen we met groot enthousiasme tegemoet.

Magento en Joomla toch samen gebruiken

Voor ons is VirtueMart een afgedane zaak en we concentreren ons qua e-commerce alleen nog maar op Magento. Nu heeft Joomla! echter nog wel een aantal hele mooie functies als CMS. Het is precies de reden waarom VirtueMart toch vaak populairder bleek dan bijvoorbeeld ZenCart of osCommerce. VirtueMart is geintegreerd in een volwassen CMS en dit brengt ideale marketing-mogelijkheden met zich mee (blog, handleidingen, forum, social networking, customer support, etcetera).

Afgelopen jaar zijn we daarom als Yireo bezig geweest met het ontwikkelen van een extensie genaamd MageBridge, waarmee Magento binnen Joomla geintegreerd kan worden. VirtueMart is hiermee niet nodig en webshops kunnen eindelijk op een goede mooie manier binnen Joomla worden opgebouwd.

Aangezien met MageBridge niet een heel nieuw e-commerce platform ontwikkelde hoefde te worden (Magento bestond immers al), hebben we juist alle tijd kunnen investeren in het optimaliseren van marketing en CMS/shop integratie. MageBridge is op dit moment qua mogelijkheden veel verder gevorderd dan VirtueMart.

Overstappen naar Magento met Vm2Mage

Maar als je wil overstappen van VirtueMart naar Magento, dan is er werk aan de winkel: Categorieen en producten moeten over worden gezet, samen met klantgegevens en andere zaken. Voor een kleine webwinkel kan dit misschien handmatig gedaan worden maar zodra het aantal klanten boven de 100 uitkomt, wordt dit toch een hels karwei.

Yireo heeft daar nu een oplossing voor: Vm2Mage. Met deze tool is het mogelijk om te migreren van VirtueMart naar Magento zonder al te veel moeite. Weliswaar is er technische kennis nodig voor het instellen van alle gegevens, maar Vm2Mage bespaart tientallen uren aan handmatig tikwerk en is hierom goud waard. De software is echter compleet gratis - voor support moet worden betaald.

Alles overzetten?

Er zit een adder on het gras: Vm2Mage kan alles overzetten, maar als er iets niet bestaat in VirtueMart dan is het moeilijk over te zetten naar Magento. Zo kunnen orders bijvoorbeeld niet 1-op-1 overgezet worden aangezien het ordernummer niet mag veranderen. Orders worden daarom weliswaar overgezet maar niet als Magento orders, maar als een tabel van oude VirtueMart order-gegevens.

Een ander voorbeeld is het overzetten van producten die een andere prijs per attribuut hebben (de kleur blauw kost bijvoorbeeld 2 Euro meer). Nieuwere VirtueMart versies gebruiken hiervoor aparte productnummers (zoals boekhoudkundig ook zou moeten), en dat is 1-op-1 over te zetten naar Magento. Maar oudere VirtueMart versies gebruiken hiervoor geen productnummers, en daarom kan deze informatie simpelweg niet overgezet worden naar Magento.

Vm2Mage Install Service

Des te ouder een VirtueMart website, des te vervuilder deze kan zijn. Vm2Mage is dan weliswaar handig om alle klantgegevens over te zetten (waar vaak weinig mis mee is), maar misschien loont het meer moeite de catalogus handmatig over te zetten. Echter, als er een Vm2Mage Support product is aangeschafd (waarbij dus niet wordt betaald voor de software, maar voor onze support-tijd) dan kan er geen geld terug gegeven worden.

Ook het opzetten van Vm2Mage vergt tijd en het zou zonde zijn als die tijdsinvestering nutteloos is, wanneer in een te laat stadium blijkt dat de VirtueMart database helemaal corrupt is. Met onze Vm2Mage Install Service installeert Yireo de software en maakt een inventaris op van de VirtueMart setup. Mocht blijken dat een migratie nergens opslaat, dan is er een geld-terug garantie. Op deze manier wordt voorkomen dat er geld wordt geinvesteerd in een product dat uiteindelijk niet nodig blijkt.

Home Blog Van VirtueMart naar Magento