Jira ICT wint MKB Beste Choice Award - Magento Workshops 2010
Mar
17

Nooit meer 404-fouten met Dynamic404

Iedere website kan er last van hebben: Een pagina wordt verplaatst of verwijderd, en in plaats van die pagina krijgt iedere bezoeker een zogenaamde 404-foutmelding te zien. Binnen Joomla! wordt deze 404-pagina standaard vormgegeven via een rode box. Dit oogt zeker niet vriendelijk naar bezoekers toe.

Mogelijke oplossingen voor 404-pagina's

Er zijn verschillende methodes om te gaan met 404-pagina's. Een manier is om simpelweg nooit een 404-error te genereren: Door nooit een artikel te verwijderen of een alias te hernoemen, voorkom je dat de weblink veranderd. Maar soms ontkom je hier niet aan.

Een verouderde weblink naar herschreven worden naar een nieuwe weblink via Apache RewriteRules (bijvoorbeeld in de htaccess-file) maar dit is zeker niet gemakkelijk. Andere methods zijn om de 404-pagina aan te passen (een template-bestand met de naam error.php) en zelf vorm te geven: Op deze manier kan de 404-pagina suggesties gaan geven over wat de bezoeker als vervolgstappen kan nemen.

Een betere oplossing dankzij Dynamic404

Maar het concept van een 404-error is uberhaupt raar: De bezoeker moet zelf een actie ondernemen om een fout op te lossen die is ontstaan buiten zijn of haar toedoen. De bezoeker wordt verantwoordelijk gemaakt voor het vinden van de juiste pagina. Dit ervaart de bezoeker als negatief en hierdoor is er een extra reden om de website weer te verlaten.

Met het Joomla! component Dynamic404 wordt dit probleem beter aangepakt: Als een weblink niet klopt, dan wordt als nog een 404-error gegenereerd. Maar Dynamic404 kan de gebruiker direct doorlinken naar een andere pagina. De bezoeker krijgt nooit meer een 404-pagina te zien.

Kunstmatige intelligentie

Dynamic404 bepaalt dus bij een 404-error wat de beste pagina is om een bezoeker naar door te sturen: Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een punten-logica. Verschillende opties worden doorlopen (artikel-alias, artikel-ID, menu-alias) en de beste match wordt gebruikt voor de redirect.

Eventueel kan Dynamic404 geconfigureerd worden om niet te redirecten maar toch de 404-pagina te tonen. Er wordt dan een lijst met mogelijk links getoond zodat de bezoeker zelf kan bepalen wat de beste match is. Ook is het mogelijk dat de bezoeker een bepaalde 404-fout altijd laat doorsturen naar dezelfde pagina. Dit kan worden bepaald door handmatige redirect-regels op te nemen in de Dynamic404 configuratie.

Via Yireo

De Joomla! extensie Dynamic404 wordt aangeboden via onze internationale website Yireo.com. Op de Yireo website zijn ook honderden tutorials over Joomla! en Magento te vinden.

Home Blog Nooit meer 404-fouten met Dynamic404