Jira ICT wint MKB Beste Choice Award - Magento Workshops 2010
May
17

Performance optimalisatie via CDNs

Afgelopen maanden zijn we hard bezig geweest met het onderwerp performance. Terwijl het voor iedereen zo klaar-als-een-klontje is dat performance belangrijk is, wordt er vaak alleen aandacht gegeven aan SEO (zoekmachine optimalisatie) en niet SPO (site performance optimalisatie), terwijl dat laatste misschien juist wel veel belangrijker is.

Iedereen houdt van een simpele en snelle website

Voor veel Internet-gebruikers dient Google Search als startpagina van de browser. De reden is simpel: De Google Search pagina is simpel maar krachtig, en laadt altijd ontzettend snel. Terwijl de termen "simpel" en "krachtig" gebruikt kunnen worden om een website Jip-En-Janneke-compliant te krijgen, is de performance dus ook heel belangrijk. Iedereen houdt van een website als die simpel maar krachtig is, maar ook nog eens supersnel laadt.

Om een website supersnel te krijgen moet een enorm scala van trucs toegepast worden. Niet alleen telt de webserver performance mee, maar ook statische afbeeldingen of JavaScript-bestanden kunnen worden gecomprimeerd. Vooral bij Magento webshops (die helaas te boek staan als langzaam) levert dit een goede winst op. Met een paar aanpassingen is de Magento performance goed omhoog te krikken, zodat de term "langzaam" absoluut niet meer van toepassing is. Op onze website Yireo vind je hierover meer informatie, als ook verschillende extensies die het gemakkelijker maken de performance te verbeteren.

CDNs (Content Delivery Networks)

Een CDN vormt een van de trucs om de performance drastisch te verbeteren, maar het is tergelijkertijd een duurdere oplossing. Met een CDN (Content Delivery Network) kan webcontent (zoals webpagina's, afbeeldingen of CSS-sheets) dynamisch worden aangeleverd door de webserver die op dat moment de beste performance levert. Op onze Yireo site wordt dit mechanisme bijvoorbeeld toegepast, waardoor een gebruiker in Amerika ook daadwerkelijk content geserveerd krijgt van een Amerikaanse webserver, terwijl een Japanse bezoeker via een Japanse server wordt geholpen. Dit levert een uitstekende snelheid op.

Maar zo'n oplossing is duur. Nu heeft onze hosting partner Byte Internet hier een mooie oplossing voor bedacht door hun eigen shared hosting omgeving te combineren met een eigen CDN. Weliswaar zijn de servers niet verspreid over de hele wereld, maar voor ondernemers met een voornamelijk Nederlandse afzetmarkt levert het Byte CDN een enorme winst op: Momenteel wordt het Byte CDN toegepast voor Magento webshops, en (ondanks dat het een beta is) met success: Byte heeft (voor zover wij dat weten) momenteel het snelste Magento platform in Nederland tegen de laagste prijs. Bravo!

Home Blog Performance optimalisatie via CDNs