Jira ICT wint MKB Beste Choice Award - Magento Workshops 2010
Mar
06

SPO (Site Performance Optimization)

Iedereen wil wel een website die goed wordt bezocht, iets waarvoor vaak wordt gerefereerd naar ingewikkelde SEO-technieken. Maar een website wordt alleen beter gewaardeerd door zoekmachines, als de website ook is geoptimaliseerd voor bezoekers. En beredeneren wat bezoekers wil is ook voor non-experts (of misschien juist door non-experts) goed aan te geven: Duidelijke taal, overzichtelijke navigatie, het telt allemaal mee. Maar vergeet zeker niet de website performance.

Een snelle website

Als een website traag laadt, dan wordt de navigatie bemoeilijkt en als de website moeilijk te navigeren is, dan is een bezoeker snel weg. Een snelle website is cruciaal voor een betere waardering door zoekmachines en bezoekers. Er zijn allerlei tips en trucs op te sommen over hoe een website sneller te maken is, maar er wordt hierbij slechts weinig de diepte in gedoken.

Site Performance Optimization

Binnen Joomla! en Magento kan de cache aangezet worden, maar dit is niet wat wijzelf onder Site Performance Optimization (SPO) verstaan: We zien dat simpelweg als een verplichting wanneer de website live wordt gezet. SPO gaat verder: Optimale performance kan alleen worden bepaald als het onderste uit de kan wordt gehaald qua techniek.

Denk hierbij aan compressie via gzip en mod_deflate, maar ook het crunchen (samenvoegen) van JavaScript bestanden en CSS-stylesheets om het aantal HTTP requests te verminderen. Maar er moet ook worden gedacht aan extra PHP-aanpassingen en Apache modules, aan MySQL configuraties en Linux kernel-trucs. Afhankelijk van het budget kunnen ook zaken als Content Delivery Networks en cloud computing megenomen worden.

Een expertise op zich

Jira ICT is afgelopen maanden bezig geweest om alle tips en trucs die in het verleden zijn bedacht, te verzamelen en te documenteren zodat er een duidelijk stappenplan opgezet kan worden om de performance van een website te verbeteren. Een van de (voor onszelf ook verbluffende) resultaten hiervan was dat de als traag bekend staande applicatie Magento in feite razendsnel kon draaien, maar alleen mits de juiste tips waren uitgevoerd - en hier was niet eens een dedicated server voor nodig!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw eigen website razendsnel te maken, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Home Blog SPO (Site Performance Optimization)