Jira ICT wint MKB Beste Choice Award - Magento Workshops 2010
Aug
13

Verslag van Joomla! 1.6 Bootcamp

Vorige week vond op 05 augustus 2010 het eerste Joomla! 1.6 Bootcamp plaats - een low-cost evenement door ons georganiseerd om webdesigners en ontwikkelaars snel op de hoogte te brengen van Joomla! 1.6. De dag was gevuld met interessante onderwerpen met vooral een technische en praktische inslag.

joomla16_bootcampEen overzicht van Joomla! 1.6

Jisse Reitsma begon de dag met een overzicht van wat Joomla! 1.6 met zich mee brengt: Hierbij werd er niet stil gestaan bij hoe mooi (of lelijk) de nieuwe backend is, maar werd er vooral naar de praktijk gekeken. Met Joomla! 1.6 komen niet alleen veel nieuwe mogelijkheden terug, maar er zijn ook een aantal zaken weggehaald: Verschillende libraries zijn vanwege licentie-kwesties verwijderd, waaronder ook de oude PDF-library. Hierdoor kan er in de standaard Joomla! 1.6 core niet meer naar PDF geprint worden - iets wat dus een vrij grote impact heeft.

Praktisch aan de slag met Joomla! 1.6 ACLs

Na een korte review van de migratie naar Joomla! 1.6 (waarover helaas nog niet heel veel te zeggen is), gaf Sander Potjer een overzicht van het parade-paard van 1.6: ACLs (Access Control Lists) waarmee geavanceerde permissies gezet kunnen worden: Gebruikersgroepen kunnen worden aangepast en worden toegevoegd, en aan die groepen kunnen rechten worden gegeven.

Het klinkt allemaal fantastisch - en techneuten kunnen hiermee veel praktische onmogelijkheden van de huidige Joomla! 1.5 versie mee uit de weg ruimen. Maar het resultaat is wel dat de nieuwe functionaliteit een aantal zaken vrij complex maakt. We verwachten daarom ook zelf dat naast vaste rollen zoals een Joomla! template-designer en een beheerder, er ook een rol van ACL-specialist nodig zal zijn bij Joomla! projecten. De praktijk zal het leren.

Code migratie

Terwijl de dag toch leek te draaien rond het verhaal van ACLs, werd er door Jisse Reitsma en Hans Kuijpers ook aandacht gegeven aan het migreren van Joomla! templates en het migreren van PHP-code. Alhoewel Joomla! 1.5 extensies probleemloos zullen draaien onder 1.6, is voor het toepassen van de nieuwe functionaliteit toch een migratie nodig. Hans en Jisse gaven tekst en uitleg over welke stukken code precies aangepast moeten worden.

Op naar de volgende bootcamp

De dag was een success. We kijken er daarom al naar uit om met een nieuwe Joomla! 1.6 Bootcamp opnieuw beheerders, implementatoren, designers en programmeurs te helpen bij het overstappen naar Joomla! 1.6.

Home Blog Verslag van Joomla! 1.6 Bootcamp